Giyinme Odası Dekorasyonu

Özenle seçip beğenilerek alınan kıyafetlerin saklanması, kırışmaması, korunaklı şekilde saklanması ve ev içerisinde kalabalık yaratmaması için giyinme odası en ideal yöntem olacaktır. Günümüzde kıyafetlerin yatak odasındaki gardıroplarda tutulması yerine hem daha pratik hem daha ergonomik olduğundan giyinme odaları sıklıkla tercih edilmektedir. Böylece yatak odanızı kıyafet ve dolap kalabalığından kurtararak kendinize daha ferah bir uyku alanı yaratabilirsiniz.

 

Genelde büyük evlerde özel olarak tasarlanmış giyinme odaları mevcut ancak çok büyük olmayan evlerde giyinme odası oluşturmakta mümkün. Evinizde bulunan küçük bir odayı veya varsa boş alanı dekore ederek giyinme odası olarak kullanabilirsiniz. Yazımızda sizler için hazırladığımız giyinme odası dekorasyonundan bahsedeceğiz.

 

 

 

Giyinme Odası Çeşitleri

Yatak odanızda kapalı giyinme odası için bir özel tasarım yapılmışsa orayı kullanabilir yoksa kullanmadığınız küçük bir odayı giyinme odası haline getirebilirsiniz. Hatta boş odayla yatak odası arasındaki duvara kapı yaptırarak odalar arasında doğrudan geçiş sağlayabilirsiniz. Bu sayede yatak odanızda bulunan ve oldukça yer kaplayan dolaplardan kurtulabilirsiniz. Açık giyinme odalarına göre daha rahat kullanım alanı sağlayacaktır. Eğer yeterli alanınız var ise koltuk ve puf gibi size kullanım kolaylığı sağlayacak dekorasyon ürünlerinden faydalanabilirsiniz.

 

 

 

Yatak odasıyla bağlantısı bulunan, kapısı bulunmayan ve bağımsız bir bölüm olmayan açık giyinme odaları sayesinde bir oda içerisinde iki ayrı mekan yaratabilirsiniz. Yatak odanızda giyinme odası için ayrı bölüm yaratmak için paravan veya sürgülü sistemlerden yardım alabilirsiniz. Kapalı giyinme odalarının aksine yatak odasıyla iç içe olduğundan giyinirken veya eşya yerleştirirken size kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca yatak odanızın dekorasyonuna uyan küçük bir puf kullanabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Giyinme Odasında Raylı Sistem Kullanımı

Raylı sistem kullanarak her çeşit kıyafeti asabilir ve böylece yerden tasarruf edebilirsiniz. Giyinme odasına raylı sistem yaptıracaksınız gömlek, elbise, pantolon ölçülerine dikkat ederek yaptırmalısınız. Aksi halde kıyafetlerinizin ucu bükülerek kırışacak ve hiç kullanışlı olmayacaktır.

Kapalı giyinme odaları yeterince geniş ise iki veya daha fazla raylı sistem kullanarak gömlekleri bir rayda elbiseleri diğer rayda kullanarak pratiklik ve düzen sağlayabilirsiniz. Yaptırdığınız raylı sistemin altında genelde çekmeceler ve üzerinde çeşitli ölçülerde raflar yaptırabilirsiniz.

 

 

 

Genelde çok geniş olmayan açık giyinme odalarında bir adet uzun kıyafet ölçülerinde raylı sistem tercih etmelisiniz. Etrafına bolca raf, çekmece ve dolap yaptırarak eşyalarınız için yeterli alan sağlayabilirsiniz.

 

 

 

Giyinme Odasındaki Raf Çekmece ve Dolap Kullanımı

Kapalı giyinme odalarında kapı olduğundan tozlanma ve kirlenme uzunca bir süre söz konusu olmayacaktır. Bu nedenle açık raflar ve kapaksız dolapları rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Ülkemizde her ne kadar tercih edilmese de açık rafların bolca kullanımı çeşitli eşyaları veya giyeceğiniz kıyafeti kolayca görüp seçmenizi sağlayarak size zaman kazandıracaktır.

 

 

 

Açık giyinme odalarında tozlanma ve kirlenme sorunu yaşayacağınızdan mutlaka kapaklı raf ve dolap modelleri tercih etmelisiniz. Cam kapakları tercih etmeniz biraz maliyetli olsa da nerede ne olduğu görebilmek ve kullanım kolaylığı açısından akıllıca olacaktır.

 

 

 

 

Giyinme Odasında Aydınlatma Kullanımı

Kapalı giyinme odalarında genelde pencere bulunmadığı için ışık almadığından aydınlatma çok önemlidir. Tavan ışığı ve nesnelere vurgu yapacak yerlerde aydınlatma sistemi olmalıdır. Gün ışığında kıyafetin nasıl duracağını görebilmek için tavan ışığı sarı tonlarında olmalıdır. Kıyafetlerin veya nesnelerin rengini ve desenlerini net görebilmek için ise yer yer led aydınlatma sisteminden faydalanılabilir.

 

 

 

 

Açık giyinme odaları yatak odasıyla bitişik olduğu için ışık alan bölümlerdir. Bu nedenle gün ışığı için fazladan aydınlatmaya gerek yoktur. Raf içlerine ve tavanda doğru noktalara yerleştireceğiniz spot ışıkları yeterli olacaktır.

 

 

 

Giyinme Odasında Ayna Kullanımı

Kapalı giyinme odalarının iç kapısında ayna olması odayı hem olduğundan daha geniş gösterecektir hem de kıyafetlerin ve yaptığınız kombinin üzerinize nasıl durduğunu başka odaya gitmeden görebilirsiniz.

 

 

 

Açık giyinme odalarında ise eğer boş bir duvar veya alan var ise oraya sığdırabileceğiniz en büyük aynayı kullanabilirsiniz. Ayna için yer yoksa giyinme odasıyla iç içe olan yatak odanızda boy aynası tercih etmelisiniz.

 

 

 

 

Giyinme Odası Mobilyaları

Sade ve işlevsel bir giyinme odası içi mobilya seçimi oldukça önemli. Seçtiğiniz mobilyaların zaten çok geniş olmayan giyinme odalarında fazla yer kaplamaması ve rahat bir alan sağlaması gerekli.

 

Puflar Sandalyeler ve Koltuklar

Giyinme odalarının ortasındaki veya köşelerindeki boş alanlara puf, sandalye veya koltuk benzeri bir oturak da eklemek oldukça kullanışlı olacaktır. Bu sayede üzerinizi değiştirirken acil durumlarda elinizdekileri koymak için ek bir alan, kıyafetlerinizi veya eşyalarınızı yerleştirirken oturmak size konfor sağlayacaktır. Geniş giyinme odalarında uzun koltuk veya pufları rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Sandalye ise geçici olarak eşyalarınızı asabileceğiniz bir mobilya olacaktır.

 

 

 

Dolap Raflar Sepetler ve Çekmeceler

Dolap, raf ve çekmeceler giyinme odalarının vazgeçilmezlerinden. Bu parçaların açık renkte kullanılması eşyalarınızı rahatça görmeniz ve kaybetmemeniz için önemli bir gereklilik. Ancak eğer yatak odanızın koyu ahşap ve benzeri renklerde bir tarzı varsa giyinme odasında da bu tonları tercih edebilirsiniz. Malzeme olarak ise ahşap veya daha uygun fiyatlı olarak MDF tercih etmeniz mobilyaları uzun yıllar güvenle kullanmanıza imkan sağlayacaktır.

 

 

 

 

 

Gömme Dolaplar

Son birkaç yıldır kentsel dönüşüm getirdiği etkiler doğrultusunda yapılan yeni evlerin odaları nispeten daha küçük. Bu evlerde giyinme odaları yerine sürgülü gömme dolaplar nadiren de olsa eski usul büyük kapaklı gömme dolaplar kullanılıyor. Sürgülü sistemlerde kullanılan kapı ilavesi sayesinde küçük bir giyinme odası yaratmak mümkün.

 

 

 

 

 

Giyinme Odası Perdesi

Perde rengini seçerken odanızın renklerine uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer koyu renk ağırlıklı bir odada benzer koyu tonlarda, açık renk ağırlıklı bir odada ise beyaz, krem veya bej renklerde perde tercih edilmelidir.

 

Kalın Perde

Giysi odalarında askılı alanlar ve açık rafların kullanılması aradığınız şeyi kolayca bulmanızı sağlayacaktır. Oldukça renkli olan kıyafetler açık giyinme odalarında yatak odasında karışık bir görüntü yaratarak dekorasyonun bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle duvardan duvara olacak şekilde kalın ve arkayı göstermeyen kumaş perde tercihi karışıklığı ortadan kaldıracak ve tek renk ile sade bir görünüm sağlayacaktır.

 

 

 

 

 

Tül Perde

Açık giyinme odalarında yer alan kıyafetler çok renkli değilse veya küçük sayılmayacak bir alanınız varsa beyaz, bej renklerde duvardan duvara tül perde tercihi akıllıca olacaktır. Tül perde arkayı flulaştırarak kıyafetlerin karışık görüntüsü rüya gibi bir ortama dönüştürecektir.

 

 

 

Giyinme Odası Duvar Renkleri

Genelde üç tarafı raflar, askılar ve dolaplarla kaplı olan giyinme odalarının tavanı ve bazen bir duvarı boş bırakılabiliyor. Bu gibi durumlarda duvar rengini bej, gri ve beyaz benzeri tonlarda seçerek zaten küçük olan odayı genişletebilirsiniz. Ayrıca boş duvar üzerine uzun bir ayna kullanmak da hem kullanışlı olacaktır hem de odayı olduğundan büyük gösterecektir. Tavanda mutlaka beyaz renk kullanılmalı. Bu sayede aydınlatmadan yayılan ışık yansıyacak ve eşyaların daha net görünmesini sağlayacak.

 

 

 

 

Küçük Giyinme Odası Fikirleri

Yatak odalarında bulunan büyük gardıroplardan kurtularak daha ferah ve geniş bir alan oluşturmak için küçük giyinme odaları yaratmak oldukça mantıklı olacaktır.

 

Paravan Kullanımı

Küçük yatak odalarında giyinme odası oluşturmak için paravanlardan faydalanabilirsiniz. Yatak odası penceresinin önü hariç olmak üzere uygun bir yerine dekoratif paravanı yerleştirerek küçük bir giyinme alanı oluşturmak mümkün. Yatağı, odanın tam ortasına veya paravandan uzak olan köşeye yerleştirmek odaya ferah bir görünüm sağlayacaktır.

 

 

 

Sürgülü Kapı Kullanımı

Küçük giyinme odalarında dolap kapakları yerine tek bir sürgülü kapı tercihi alanı rahatlatacaktır. Sürgülü kapı yardımıyla genişleyen alana küçük bir puf veya sandalye koyabilirsiniz. Sürgülü kapının buğulu cam veya odanın duvar renginde tercih edilmesi renk cümbüşünü engelleyerek sadelik kazandıracaktır.

 

 

 

 

 

Alçı Levha Kullanımı

Evde giyinme odası yapmak için boş bir odanız yok ise alçı levhalardan yardım alarak yatak odanızda giysileriniz için küçük bir alan yaratabilirsiniz. Alçı levha yardımı ile yaratılan yarı açık bölümde levha üzerine askı ve raf monte edebilirsiniz. Böyle küçük de olsa kendinize giysi alanı yaratmış olacaksınız.

 

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yatak Odası Renkleri Nasıl Olmalı?

30+ Yatak Odası Dekorasyon Örnekleri

Sorunuz Mu Var?

Sormak istediğiniz, fikir almak istediğiniz dekorasyon ile alakalı her konuyu ''Yorum'' yaparak bize iletebilirsiniz.

👉 Bugüne kadar cevapladığımız sorular için; ''Soru&Cevap''.kategorimize bakabilirsiniz.

 

Görüşleriniz Bizim İçin Değerli

Okumuş olduğunuz yazımızı beğendiyseniz paylaşarak bize destek olabilir ya da yorum yaparak yazımızı geliştirmemize katkı sağlayabilirsiniz. Görüşleriniz bizim için değerlidir.


“Giyinme Odası Dekorasyonu” üzerine 7 yorum

Yorum yapın