Oturma Odasında Hangi Renkler Kullanılabilir? Renkli Oturma Odası Dekorasyonu

Oturma odası dekorasyonunda kullandığımız perde, halı, mobilya, duvar aksesuarları, zemin gibi malzemelerin işlevsellik ve doku olarak önemi vardır. Ancak bu doku sistemi üzerinde uygulayacağımız çeşitli renk ve renk tonları ile o malzemeye bir amaç ve fikir yükleyebiliriz.

Yazımızda; oturma odası dekorasyonunda hangi renklerin birlikte kullanılabileceğini, renkli oturma odası dekorasyonu örnekleri ile paylaşacağız.

 

 

Koltuklarınızda Sıcak Renkleri Tercih Edin

Sıcak ton dediğimiz zaman zaten kavram olarak da ısıyı ve sıcaklığı çağrıştırmaktadır. Bu tonlar genellikle koyu tonlardan oluşmakla beraber genel olarak kahverengi tonları diyebiliriz. Koltuklarda kullanacağınız sıcak tonlar mobilya dokusu üzerinde kullanıcıyı rahatlatıcı, oda içerisinde klasik ve modern uyumunu gösteren bir etki yaratacaktır.

 

 

 

 

 

Ara Bölmelendirme(Duvar) Elemanlarında Rahatlatıcı Tonlar Oluşturun

Rahatlatıcı tonlar dediğimiz teknik olarak soğuk renk kavramından beslenmektedir. Kısaca mavi, yeşil vb. renklerdir. Bu renklerin oturma odasında duvar elemanında kurgulanması hem oda içerisini olduğundan daha geniş göstermesinin yanı sıra ışığı yansıtıcı etkisi olan soğuk renklerin odadaki ışığı tutmasındaki avantajından kolaylıkla yararlanabilirsiniz.

 

 

 

 

Oturma Odasındaki TV Ünitesi ve Eşyalar Arasında Monokromatik Uyum Yakalayın

Monokromatik kavramı herhangi bir rengin ana renk ile birleşmesiyle elde edilmektedir. Genel olarak beyaz, siyah ve gri renklerini kapsamaktadır. TV ünitesinin dikkatini çekmek ve şık bir estetik yaratmak amacıyla siyah ve gri ton tercih edilirken dekor eşyaları üzerinde beyazın tonlarının oluşturulması renk uyumunun birbiri arasındaki hiyerarşisini belirterek tok ve doygun bir renk ortamı oluşturacaktır.

 

 

 

 

Perdelerde Analog Renk Sistemi ve Zeminde Tamamlayıcı Renk Kullanımı İle Renk Hareketi Yaratın

Oturma odasında en hareketli elemanlardan birisi ise perdelerdir. Perdede ki bu hareketi renk sistemi üzerine dökecek olursak birbiriyle uyumlu renk çifti olan analog renk sistemi ile bu hareketi sağlayabiliriz. Bunun en önemli nedeni analog renkler birbiri ile benzerlik gösteren sarı, yeşil-kırmızı, turuncu vb. renkler olarak tarif edebiliriz. Perdedeki renk hareketinin döşeme ile uyumunun etkisini sağlamak açısından tamamlayıcı renk sistemi hem ortama marjinal bir hava katmasının yanı sıra karşıtlık ve zıtlığın sembol etkilerini iki farklı eleman üzerinde gösterebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse tamamlayıcı renkler kırmızı ve yeşil renginin beraber kullanılmasını söyleyebiliriz.

 

 

 

Açık ve Koyuluğu Yer Halınızda Yakalayın

Yer halıları oturma odasında önemli bir yer kaplamakla beraber odanın sembolik havasını en fazla değiştiren elemanlardan birisidir. Açık renk tonları genel manada sakinleştirici bir hava katmasının yanı sıra huzur ve dinginliğin sembolüdür. Mavi, yeşil, beyaz, gri vb. renkler mobilyalarınız koyu tonlamada ise kullanılması daha etkili olacaktır. Onun haricinde koyu renk tonları soğuk atmosferleri olan coğrafyalarda tercih edilmekle beraber romantizm ve sıcaklığın ilişkisini temsil etmektedir. Genel kullanım renkleri siyah, gece mavisi, bordo, kahverengi renkleri ve tonlarıdır. Bu sistem ise mobilyalarınız açık ton sisteminde ise yer halılarınızı koyu tonlama yaparak zıtlık ve renksel manada uyum yakalamış olursunuz.

 

 

 

 

Tablo ve Duvar Kağıt Aydınlatmalarını Sıcak Renkler İle Sağlayın

Duvar üzerinde asılı halde bulunan tablo ve duvar üzerine yapıştırılmış duvar kağıtlarınızın göz önünde yer alması ve kullanıcılar tarafından ilgi çekici ancak odak noktası olmayacak bir şekilde aydınlatılması gerekmektedir. Bu ise ancak sıcak renk tonlamaları ve duvar içerisine yerleştirilen led sistemleri ve niş oyuklarında kurulacak led sistemleri ile sağlanmaktadır. Sıcak tonlar arasında aydınlatma ve sergileme konusunda ön planda bulunan renk tonu ise turuncu ve sarı renk tonlarıdır. Bunun seçilmesindeki en önemli sebep aydınlatılacak alanın sembolik ifadesinin ve herhangi bir işlevselliğinin bulunmadığı dekorasyon malzemesini belirtmek olmaktadır.

 

 

 

Diğer renkli oturma odası dekorasyonu örnekleri;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Oturma Odasında Hangi Renkler Kullanılmalı?

Oturma Odası Dekorasyon Fikirleri

Oturma Odamı Nasıl Güzelleştirebilirim? Oturma Odası Dekorasyon Önerileri

Sorunuz Mu Var?

Sormak istediğiniz, fikir almak istediğiniz dekorasyon ile alakalı her konuyu ''Yorum'' yaparak bize iletebilirsiniz.

👉 Bugüne kadar cevapladığımız sorular için; ''Soru&Cevap''.kategorimize bakabilirsiniz.

 

Görüşleriniz Bizim İçin Değerli

Okumuş olduğunuz yazımızı beğendiyseniz paylaşarak bize destek olabilir ya da yorum yaparak yazımızı geliştirmemize katkı sağlayabilirsiniz. Görüşleriniz bizim için değerlidir.


Yorum yapın